Krótki podręcznik dla osób, które chcą podjąć pracę w charakterze nauczyciela języka angielskiego –

Czy jest ustalony jakiś konkretny termin wyjazdu do Chin?

nie ma konkretnego terminu, praktycznie w każdym okresie można pracę uzyskać. Przede wszystkim musi być on dogodny dla aplikanta, ważne są też koszty biletów.

Jakie formalności należy spełnić, by przygotować się do wyjazdu odpowiednio i być zaakceptowanym przez pracodawcę chińskiego?

  • Uzyskanie certyfikatu ELTA (nie jest obowiązkowe, ale przydaje się w procesie rekrutacji, a także wpływa na poziom zarobków)
  • Skan dyplomu uczelni wyższej (licencjat, inżynier, magister)
  • Tłumaczenie przysięgłe powyższego dokumentu
  • Skan zaświadczenia o niekaralności, który można uzyskać w odpowiednim sądzie okręgowym
  • Tłumaczenie przysięgłe powyższego dokumentu
  • Dokument potwierdzający uzyskanie certyfikatu nauczyciela (nieobowiązkowy, ale wpływa na wysokość wynagrodzenia i decyzję o akceptacji)
  • Tłumaczenie przysięgłe powyższego dokumentu
  • Referencje, umowy, potwierdzające doświadczenie (głównie z pracą z dziećmi, pracy w charakterze trenera, nauczyciela, wychowawcy)
  • Tłumaczenie przysięgłe powyższych dokumentów lub napisane w języku angielskim
  • Potwierdzenie uczestnictwa w grupach plastycznych, muzycznych – dodatkowy atut
  • Tłumaczenie przysięgłe powyższych dokumentów lub napisane w języku angielskim
  • CV w języku angielskim
  • Krótki film o sobie (doświadczenie, umiejętności, pasje, motywacja), filmiki z przykładem zajęć, które kandydat uprzednio prowadził – dodatkowy atut.

Powyższe, niektóre dokumenty, należy legalizować w Warszawie (w procesie tym legalizacji należy dokonać obowiązkowo dla: dyplomu studiów wyższych, certyfikatu o niekaralności, pozostałe legalizacje będą dodatkowym atutem, ale koszt legalizacji wzrośnie). Dokumentacja odpowiednio przygotowana, posłuży to do uzyskania wizy pracowniczej po przyjeździe.

Ile zajmują formalności i przygotowania, związane z wyjazdem do Chin?

Formalności, przygotowania łącznie z certyfikatem to około 2-3 tygodni.

Czas potrzebny na przygotowania, konsumowany jest głównie na zdobycie wizy, uzyskanie legalizacji dokumentów, załatwienie swoich spraw, zakup odpowiednio cenowo biletu.

 

Na jaki koszt należy się przygotować, jeżeli chce się wyjechać do Chin i rozpocząć pracę?

Legalizacje dokumentów w Warszawie to koszt około 1400 zł, około 300 zł wiza, przelot około 1800-2200 zł. Dodatkowo warto się zaszczepić, to koszt około 300 zł.  Proces rekrutacji: Po naszej stronie jest znalezienie Pani miejsca zatrudnienia, a także pomoc merytoryczna by dokumenty które ze sobą Pani zabierze były kompletne. My i nasz partner ze strony chińskiej zajmuje się rozmową kwalifikacyjną.

Czy Państwa agencja pobiera jakiekolwiek opłaty od kandydatów?

Nie, nie pobieramy od kandydatów żadnych opłat, nasze koszty pokrywane są przez partnera chińskiego

Gdzie mogę uzyskać certyfikat ELTA, ile czasu zajmuje jego zdanie i ile kosztuje?

Certyfikat można uzyskać poprzez szkolenie internetowe (e-learning), dostępne na stronie www.english-certification.com
Należy uprzednio napisać do nas, w celu uzyskania dostępu do platformy. Koszt certyfikatu to 50 dolarów, plus koszt przesyłki.